Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. A.J.P.M. Smout is benoemd tot hoogleraar Neurogastroenterologie en Motoriek aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof dr. Andr Smout, medewerker AMC, hoogeleraar Gastroenterologie en Motoriek
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Dhr. prof. dr. A.J.P.M. Smout (1950) is benoemd tot hoogleraar Neurogastroenterologie en Motoriek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

André Smout is maag-darm-leverarts met specifieke belangstelling voor stoornissen in de motiliteit van het maagdarmkanaal. Ook de veel voorkomende stoornissen waarbij een verhoogde pijngevoeligheid van het spijsverteringskanaal op de voorgrond staat (zoals het prikkelbare darmsyndroom) rekent hij tot zijn werkterrein. Zijn promotieonderzoek had betrekking op de elektrische activiteit van de maag. Sindsdien ligt de nadruk van Smouts wetenschappelijke werk op het vakgebied dat nu Neurogastroenterologie en motoriek wordt genoemd. De komende jaren zal zijn onderzoeksaandacht vooral uitgaan naar de refluxziekte. Ook in de patiëntenzorg ligt het accent van Smouts werkzaamheden op het terrein van de motiliteitsstoornissen. Naast onderzoek en patiëntenzorg ziet hij onderwijs, aan studenten, artsen en anderen, in binnen- en buitenland, als een belangrijk onderdeel van zijn taak.

Smout was sinds 1994 hoogleraar Pathofysiologie en kliniek van gastrointestinale motoriekstoornissen aan de Universiteit Utrecht. Voor die tijd was hij universitair docent bij de vakgroep Gastroenterologie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Smout is bestuurslid van de European Society of Neurogastroenterology and Motility en voorzitter van de sectie Maagdarmmotoriek van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie. In 2005 ontving hij een Masters Award in Gastroenterology van de American Gastroenterological Association. Hij publiceerde meer dan driehonderd artikelen in diverse internationale wetenschappelijke tijdschriften en schreef een aantal boeken over maagdarmmotoriek en de stoornissen daarvan.