Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. M. de Goede is benoemd tot hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Externe Betrekkingen van Europa aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

mw. prof. dr. Marieke de Goede, medewerker FMG, hoogeleraar Politicologie, i.h.b. Externe betrekkingen van Europa
Fotograaf: Jeroen Oerlemans
Mw. dr. M. de Goede (1971) is benoemd tot hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Externe Betrekkingen van Europa aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Marieke de Goede doet onderzoek naar de Europese veiligheidscultuur. Ook bekijkt ze de rol van risico-analyses en het gebruik van commerciële data in veiligheidsbeleid. Hierbij spelen de betrekkingen met de VS een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld bij de overdracht van de financiële gegevens van het Belgische bedrijf Swift aan de Amerikaanse autoriteiten na 11 september 2001. Dergelijke schijnbaar technische ontwikkelingen roepen belangrijke vragen op rondom het hedendaags discours van dreiging en veiligheid, politieke verantwoordelijkheid en veranderende publiek-private autoriteit. Deze vragen liggen in het verlengde van de Goede's eerdere werk over de politieke en culturele geschiedenis van moderne financiële markten.

Deze ontwikkelingen laten zien dat de externe en interne relaties van de Europese Unie steeds minder duidelijk van elkaar zijn te onderscheiden. Binnen haar onderzoeksproject European Security Culture, waarvoor zij in 2009 een Vidi-subsidie kreeg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gaat De Goede deze transnationale verwevenheid van interne en externe relaties verder onderzoeken, met een focus op de rol van preventief veiligheidsbeleid zoals het bevriezen van tegoeden en het tegengaan van radicalisering. Ze ontwikkelt binnen dit project het begrip ‘veiligheidscultuur' theoretisch en methodologisch met inzichten uit de humaniora en de sociale wetenschappen. De Goede zal haar onderwijs inrichten binnen het programma European Union in a Global Order.

De Goede is sinds 2003 werkzaam als universitair (hoofd)docent Europese Studies aan de UvA. Voor die tijd werkte ze onder meer voor de University of Newcastle upon Tyne (VK) en de New School for Social Research in New York (VS). Ze is lid van de commissie Vrede & Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en bestuurslid van het Fonds Dr. Catharine van Tussenbroek, dat financiële ondersteuning biedt aan vrouwen aan het begin van hun academische loopbaan. De Goede is redactielid van de journals Society & Space en Journal of Cultural Economy. Zij heeft vele peer-reviewed artikelen en drie boeken op haar naam staan, waaronder Virtue, Fortune and Faith: a Genealogy of Finance (University of Minnesota Press, 2005).