Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. prof. dr. A.W. Kleijn is benoemd tot hoogleraar Sustainable energy and heterogeneous chemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde.

dhr. prof. dr. Aart Kleyn, Medwerker FNWI, hoogleraar Sustainable energy and heterogenous chemistry
Fotograaf: Jeroen Oerlemans
Dhr. prof. dr. A.W. Kleijn (1950) is benoemd tot hoogleraar Sustainable energy and heterogeneous chemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Aart Kleijn houdt zich bezig met het snel uitbreidende vakgebied van duurzame chemie en energie. Motivatie voor dit werk is de problematiek rond klimaatverandering, de eindige voorraden fossiele brandstoffen en de politieke beschikbaarheid van brandstoffen voor de energievoorziening. Veel processen in duurzame chemie en energievoorziening vinden plaats aan de buitenkant van materialen en niet binnenin, wat speciale methoden van onderzoek nodig maakt. Men kan bij processen denken aan katalysatoren (die chemische reacties in de gewenste richting versnellen), omzetters van zonne-energie in chemische producten, en opslag media voor energie. Kleijn zal betrokken zijn bij het onderzoek dat op dit terrein gaande is bij de UvA. Daarnaast voert hij een onderzoeksprogramma uit aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen.

Kleijn is zijn loopbaan begonnen op het FOM Instituut AMOLF (1972-1999) met een korte onderbreking voor werk bij IBM in de Verenigde Staten. Hij was leider van twee wetenschappelijke afdelingen van AMOLF. Hij was bijzonder hoogleraar Natuurkunde aan de UvA (1989-1999). Sinds 1999 is hij hoogleraar Scheikunde aan de Universiteit Leiden. Vanaf 2003 tot medio 2010 was hij tevens directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein. Vanaf heden is hij directeur van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de FNWI. Kleijn heeft ongeveer 270 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en vervulde vele functies in de nationale en internationale wetenschappelijke wereld.