Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. prof. dr. J. Legemaate is benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Geneeskunde en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

dhr. prof. dr. Johan Legemaate, medewerker AMC FdR, hoogleraar Gezondheidsrecht, foto Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. prof. dr. J. Legemaate (1958) is benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA) en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.

Johan Legemaate was tot voor kort juridisch adviseur en beleidscoördinator gezondheidsrecht bij de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en tevens bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Eerder was Legemaate hoogleraar Gezondheidszorgbeleid en gezondheidsrecht aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is voorzitter van de Vereniging voor Gezondheidsrecht en lid van de Gezondheidsraad. Legemaate is bovendien lid van de Raad van Toezicht van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Tijdens zijn eerdere universitaire aanstellingen richtte het onderzoek van Legemaate zich onder meer op de werking van gezondheidswetgeving in de praktijk en op de juridische aspecten van patiëntveiligheid. Hij was betrokken bij een aantal wetsevaluaties. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan een onderzoek naar de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het kader van het tuchtrecht. In zijn onderzoek binnen AMC en UvA zullen de rechtspositie van patiënten en de mogelijkheden van patiënten tot rechtshandhaving centraal staan. Daarnaast zal hij betrokken zijn bij het onderwijs aan geneeskundestudenten en is hij verantwoordelijk voor het mastertraject Gezondheidsrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Ook zal Legemaate optreden als adviseur van de afdeling Juridische Zaken van het AMC.