Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. A. Abu-Hanna is benoemd tot hoogleraar Medische Informatiekunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Ameen Abu-Hanna, Medewerker AMC, hoogleraar Medische Informatiekunde,UvA Persvoorlichting, foto Jeroen Oerlemans
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. A. Abu-Hanna (1963) is benoemd tot hoogleraar Medische Informatiekunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Ameen Abu-Hanna ziet grote kansen voor de medische informatiekunde om de gezondheidszorg te verbeteren en wil dat de afdeling Klinische Informatiekunde van het AMC hierin een belangrijkere (inter)nationale rol gaat spelen. Hij richt zich in zijn onderzoek op twee thema's. Het eerste gaat over het leren van (voorspellende) modellen uit complexe medische gegevens. Deze modellen kunnen belangrijk zijn bij het waarborgen van de kwaliteit van zorg en bij het faciliteren van het maken van moeilijke klinische beslissingen. Het tweede thema betreft het ontwerpen van richtlijngebaseerde beslissingsondersteunende systemen en het meten van hun effect op het gedrag van zorgprofessionals en patiëntuitkomsten. Op onderwijsgebied wil Abu-Hanna zijn bijdrage leveren aan een plan voor het opleiden/bijscholen van geneeskundestudenten en andere zorgprofessionals op het gebied van de medische informatiekunde.

Abu-Hanna is sinds 1997 in diverse functies werkzaam aan het AMC. Hij was vicevoorzitter van het onderwijsinstituut Medische Informatiekunde (1997-2000), universitair hoofddocent (vanaf 2000), en (adjunct-)hoofd van de afdeling Klinische Informatiekunde (2003 en vanaf 2010). Voor die tijd werkte hij aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 1994 promoveerde op Kunstmatige Intelligentie. In 2002 was Abu-Hanna visiting professor aan Stanford University. Van 2007 tot 2009 was hij president van the European Society of Artificial Intelligence in Medicine. In het kader van het Nationale Ouderenzorg Programma van ZonMW ontving Abu-Hanna een subsidie van 1 miljoen euro voor het project ICOVE. Hij is associate editor van de Journal of Biomedical Informatics en heeft vele publicaties op zijn naam staan in (medische) informatiekundige en klinische tijdschriften.