Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. J. Peter is benoemd tot hoogleraar Media Entertainment aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

dhr. prof. dr. Jochem Peter, medewerker FMG, hoogleraar Communicatiewetenschap, foto Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. J. Peter (1972) is benoemd tot hoogleraar Media Entertainment aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Jochen Peter doet onderzoek naar de gevolgen van mediagebruik voor de psychosociale ontwikkeling van jongeren. Zo heeft hij zich bezig gehouden met de rol van sociale media in de tienertijd. Tevens bestudeert Peter de invloed van seksuele media-inhouden op de attitudes en het gedrag van jongeren. Momenteel onderzoekt hij welke onderliggende cognitieve of affectieve processen de invloed van media op jongeren het best kunnen verklaren. Ook bestudeert hij hoe de kwaliteit van vragenlijsten onder jongeren geoptimaliseerd kan worden.

Jochen Peter is sinds 1998 werkzaam aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de UvA, eerst als promovendus en postdoc, daarna als universitair hoofddocent. Hij is medeoprichter van het Center for Research on Children, Adolescents, and the Media (CCAM). In 2005 ontving Peter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-subsidie; in 2009 kreeg hij een Vidi-subsidie. In hetzelfde jaar ontving hij de prestigieuze Young Scholar Award van de International Communication Association, de grootste internationale vereniging van communicatiewetenschappers, voor ‘outstanding early career research’. Voor zijn onderzoek heeft Peter in totaal 26 prijzen gekregen. Hij is lid van de redactieraad van verschillende wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Communication Research en Journal of Communication.