Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. R.M. de Wolf is benoemd tot hoogleraar Theoretische Informatica, in het bijzonder Algoritmen en Complexiteit, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

dhr. prof. dr. Ronald de Wolf, medewerker FNWI, hoogleraar Theoretische Informatica, foto Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. R.M. de Wolf (1973) is benoemd tot hoogleraar Theoretische Informatica, in het bijzonder Algoritmen en Complexiteit, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Ronald de Wolf werkt aan de theorie van de potentiële computers van de toekomst, die gebaseerd zijn op kwantummechanica. Zulke kwantumcomputers kunnen momenteel alleen op zeer kleine schaal gebouwd worden, maar zijn potentieel veel krachtiger dan klassieke computers. De Wolf heeft onderzoek gedaan naar zowel de sterke als de zwakke kanten van zulke computers, naar de rol van kwantumcomputers in communicatienetwerken, en ook naar de connecties tussen de kwantuminformatica en de klassieke informatica.

Zo toonde De Wolf aan dat wiskundige technieken die zijn ontwikkeld in de quantum computing, ook verrassende resultaten kunnen opleveren bij de analyse van klassieke computers. Met name deze laatste component van zijn onderzoek wil hij verder uitbouwen, onder andere omdat er geen kwantumcomputer voor gebouwd hoeft te worden. Naast quantum computing heeft hij gewerkt aan logica, machinaal leren, complexiteitstheorie, en datastructuren. In zijn onderwijs zal De Wolf zich richten op quantum computing en op toegepaste discrete wiskunde en combinatoriek.

De Wolf werkt sinds 2002 aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, eerst als postdoc en sinds 2007 als senior onderzoeker. Hiervoor was hij als postdoc werkzaam aan de University of California, Berkeley (VS). In 2003 ontving hij de ERCIM Cor Baayen Award voor most promising young researcher in computer science and applied mathematics from one of the ERCIM countries. De Wolf ontving van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in 2005 een Veni-subsidie; drie jaar later kreeg hij een Vidi-subsidie. Hij is lid van de editorial boards van de tijdschrijften Theory of Computing en Quantum Information & Computation.