Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dhr. dr. M.A. Benninga is benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kindermaag-, darm- en leverziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde.
dhr. prof. dr. Marc Benninga, medewerker AMC, hoogleraar Kindergeneeskunde, foto Jeroen Oerelemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. M.A. Benninga (1961) is benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kindermaag-, darm- en leverziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Marc Benninga doet onderzoek naar de etiologie (de oorzaak van een ziekte) van functionele gastrointestinale ziektebeelden zoals gastro-oesofageale reflux, chronische buikpijn, obstipatie en fecale incontinentie. Ook houdt hij zich bezig met de coördinatie en uitvoering van grote klinische therapeutische trials waarbij niet alleen nieuwe geneesmiddelen maar ook de werking van voedingssupplementen zoals pre- en probiotica geëvalueerd worden.

Benninga is sinds 2001 werkzaam aan de afdeling Kindermaag-, darm- en leverziekten van het Emma Kinderziekenhuis AMC, eerst als staflid en sinds 2007 ook als hoofd. Voor de tijdschriften Neurogastroenterology and Motility, en Digestive and Liver Disease zit hij in de editorial board. Daarnaast is Benninga actief als voorzitter van de werkgroep Motility and Pediatric Functional GI disorders van de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Benninga verwierf als principal investigator diverse beurzen voor onderzoek. Zo kreeg hij in 2010 twee subsidies van ZonMw, doelmatigheid en VEMI, van ruim 700.000 euro voor onderzoek naar de effectiviteit van hypnotherapie bij kinderen met chronische buipijn, en de effectiviteit van hypnotherapie bij adolescenten en volwassenen met inflammatoire darmziekte in remissie en prikkelbaar darmsyndroom.