Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mw. dr. M. Prins is benoemd tot hoogleraar Public Health, in het bijzonder de epidemiologie van Infectieziekten aan de Faculteit der Geneeskunde.
mw. prof. dr. Maria Prins. Medewerker AMC, hoogleraar Public Health i.h.b. Epidemiologie van Infectieziekten, UvA Persvoorlichting, foto Jeroen Oerlemans

Mw. dr. M. Prins (1964) is benoemd tot hoogleraar Public Health, in het bijzonder de epidemiologie van Infectieziekten aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Maria Prins richt zich in haar onderzoek met name op de epidemiologie van seksueel en bloedoverdraagbare aandoeningen, waaronder hiv en hepatitis C. Veel onderzoek vindt plaats binnen meer dan 25 jaar lopende Amsterdamse Cohort Studies naar hiv onder mannen die seks hebben met andere mannen en druggebruikers. Succesfactoren van het onderzoek zijn de goede contacten van de GGD met de doelgroepen en betrokken organisaties in de stad, en de multidisciplinaire benadering van het onderzoek, waarbij intensief met AMC en UMCU wordt samengewerkt. Sinds 2006 werken GGD and AMC structureel samen onder de vlag van de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid. Centraal in de werkplaats staat de interactie tussen onderzoek, praktijk, onderwijs en beleid. Binnen de werkplaats is Prins de trekker van het onderzoek naar nieuwe en weer opduikende infectieziekten die van belang zijn voor de publieke gezondheid.

Prins is sinds 1992 werkzaam bij de afdeling Onderzoek van het cluster Infectieziekten van de GGD Amsterdam, eerst als junior onderzoeker, vervolgens als promovenda en sinds 1999 als hoofd. Daarnaast werkt ze sinds 2006 bij de afdeling Inwendige geneeskunde van het AMC. Prins was in 2008/2009 vier maanden als senior visiting fellow verbonden aan het National Institute for HIV Epidemiology and Clinical Research, University of New South Wales in Sydney (Australië). Voor het vakblad AIDS zit ze in het editorial board. Ze heeft vele publicaties op haar naam staan in internationale peer-reviewed tijdschriften. Tevens is zij actief en heeft zij zitting in de steering committtees van diverse internationale studies.