Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J. de Mast is benoemd tot hoogleraar Industriële Statistiek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

dhr. prof. dr. Jeroen de Mast medewerker FEB, hoogleraar Industrile Statistiek

Dhr. dr. J. de Mast (1974) is benoemd tot hoogleraar Industriële Statistiek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Industriële statistiek biedt methodische ondersteuning voor het ontwerpen, beheersen en verbeteren van bedrijfsprocessen, alsmede voor het ontwikkelen van betrouwbare, hoogwaardige en duurzame producten. Diagnostisch probleemoplossen is een speerpunt in het onderzoek van Jeroen de Mast, waarin hij strategieën en methoden bestudeert voor het opsporen van de oorzaken van verstoringen in processen en van kwaliteitsproblemen in producten. Een tweede speerpunt van De Mast zijn modellen en technieken voor het evalueren van de betrouwbaarheid van metingen en beoordelingen. Daarnaast publiceert De Mast veel over Six Sigma, Lean Operations en andere methodologieën voor het verbeteren van bedrijfsprocessen die massaal omarmd worden door het bedrijfsleven en de gezondheidszorg.

Het werk van De Mast wordt sterk gemotiveerd door de wisselwerking tussen academisch onderzoek en de uitdaging om de inzichten ervan toe te passen in de praktijk. Sinds 1998 is hij verbonden aan het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek (IBIS UvA), het aan de UvA gelieerde adviesbureau dat al 16 jaar een leidende aanbieder is van kennis en opleidingen op terreinen als Six Sigma, Lean Operations, en Design for Six Sigma. In de functie van principal consultant heeft De Mast honderden professionals in de industrie, de gezondheidszorg en de dienstensector opgeleid tot experts op het terrein van proces- en productverbetering. Daarnaast is hij medeoprichter van het Dommel Valley Platform, een netwerk van de hightech-industrie in de regio Eindhoven voor de uitwisseling van kennis over het ontwerpen van betrouwbare en duurzame producten. De wetenschappelijke kennis en praktijkervaring zijn de basis voor het vak Operations & Process Management, dat De Mast komend jaar coördineert voor studenten van de Amsterdam Business School.

De Mast studeerde in 1997 af aan de Universiteit Leiden in de wiskunde, en was vervolgens tot 2009 verbonden aan het Korteweg-De Vries Instituut voor Wiskunde van de UvA. Hij ontving diverse prijzen voor zijn wetenschappelijke werk, waaronder de Brumbaugh Award en de Feigenbaum Medal van de American Society for Quality. Hij publiceert regelmatig in tijdschriften als Technometrics, het Journal of Quality Technology, en hij was sectie-editor van de Encyclopedia of Statistics in Quality and Reliability. De Mast is associate member van de International Academy for Quality en stond aan de wieg van het European Network for Business and Industrial Statistics.