Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. J.J. Homan van der Heide is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Nefrologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Prof. Dr. Jaap Homan van der Heide, medewerker FdG, hoogleraar
Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. J.J. Homan van der Heide (1955) is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Nefrologie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Jacob Homan van der Heide heeft zich binnen de nefrologie met name toegelegd op de transplantatiegeneeskunde. Binnen de nefrologie houden artsen zich bezig met nieraandoeningen. Zijn interessegebieden bestrijken de lange-termijn-bijwerkingen van diverse afweeronderdrukkende medicijnen, de lange-termijncardiovasculaire complicaties na niertransplantatie en aspecten rond levende donatie. Homan van der Heide gaat zich bezighouden met klinische patiëntenzorg, opleiding en onderzoek. De nefrologie is een relatief jong vak en momenteel sterk in beweging. Daarbij verschuiven accenten op diverse behandelingsmodaliteiten en volgen nieuwe inzichten als gevolg van de sterk expanderende hoeveelheid basale kennis elkaar steeds sneller op. Homan van der Heide ziet het als zijn opdracht de kennis de verspreiding en de toepassing hiervan te vergroten ten behoeve van de nierpatiënt.

Homan van der Heide is sinds 2001 werkzaam als hoofd van de afdeling Niertransplantatie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast is hij onder meer voorzitter van het Landelijk Overleg Niertransplantatie en lid van de Transplantatie Werkgroep Nederland. Homan van der Heide is lid van diverse internationale wetenschappelijke verenigingen, is actief binnen Eurotransplant International en is reviewer. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan in vaktijdschriften als Transplantation, American Journal of Transplantation en New England Journal of Medicine.