Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. B. Preckel (1966) is benoemd tot hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder Patiëntveiligheid in het Peri-operatieve proces, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Benedikt Preckel richt zich in zijn onderzoek op de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid voor, tijdens en na een operatie of diagnostische procedure onder sedatie of algehele anesthesie. Hij bekijkt daarbij vooral de taakherschikking op de anesthesiologie: anesthesiemedewerkers geven zelfstandig sedatie (conscious sedation als ook diepe sedatie) bij diagnostische ingrepen en worden opgeleid om zelfstandig de pre-assessment op de poli anesthesie te doen. Pijnverpleegkundigen zijn opgeleid om de Acute Pijn Service te bemannen. Deze taakherschikking is een uitdaging zowel voor de mensen met nieuwe taken, alsook voor de anesthesiologen: Wat houdt een goede opleiding in? Wordt het perioperatieve/periprocedurele proces veiliger? Gaat de kwaliteit en efficiëntie van de zorg omhoog? Om in te spelen op de toename aan complexiteit van de operatieve ingrepen en de comorbiditeit van de ouder wordende patiënten gaat Preckel een bijdrage leveren om fouten te voorkomen en de efficiëntie van het zorgproces te verhogen door protocollair werken en het verbeteren van communicatie (gestructureerde hand-over, crisis resource management).

De diabetische patiënt stond al eerder in de focus van het onderzoek van Preckel. Hij hervat deze onderzoekslijn om de zorg van de diabetespatiënt tijdens de ziekenhuisopname verder te optimaliseren, de kwaliteit te verbeteren en complicaties te voorkomen. Een belangrijke rol gaat uit naar perioperatieve orgaanprotectie. Vermijden van weefselschade na ischemie (onvoldoende doorbloeding) speelt een belangrijke rol voor de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van de zorg. Op het gebied van orgaanbescherming zullen resultaten uit pre-klinisch (experimenteel) onderzoek naar de klinische situatie worden uitgebreid; door middel van translationeel onderzoek zullen nieuwe interventies voor orgaanbescherming worden beschreven en hun klinische effectiviteit worden getest.

Preckel is sinds 2006 werkzaam als anesthesioloog aan het AMC. Hiervoor werkte hij in verschillende functies aan het Düsseldorf University Hospital in Duitsland. Preckel heeft meerdere subsidies ontvangen, onder meer binnen de programma’s Translationeel Onderzoek van ZonMW. In 2008 kreeg hij een BOC Inspire Award voor zijn onderzoek naar helium geïnduceerde hartbescherming. Preckel heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer in vaktijdschriften als Anesthesiology, British Journal of Anaesthesia en British Journal of Pharmacology.