Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.P.B. Jonker (1955) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Bedrijfsgeschiedenis, inclusief de sociale aspecten, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Nederlands Economisch-Historisch Archief.

dhr. prof. dr. JPB (Joost) Jonker Hoogleraar hoogleraar FGw: Bedrijfsgeschiedenis, inclusief de sociale aspecten foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Joost Jonker is gespecialiseerd in de financiële- en bedrijfsgeschiedenis van de zestiende eeuw tot nu. Hij richt zich in zijn onderzoek en onderwijs op de vraag waarom sommige bedrijven en markten succesvoller zijn dan andere. Dat kan toevallige - aan tijd en plaats gebonden - redenen hebben, zoals falende bestuurders of regelgeving. Vaak bestaan er echter diepere oorzaken, bijvoorbeeld de economische structuur van een land, culturele factoren, sociale tegenstellingen of verzet van gevestigde belangen. Hoe sporen we al die factoren op, hoe wegen we ze tegen elkaar af, en wat kunnen hedendaagse bedrijven en markten daarvan leren?

Jonker werkt sinds 1999 bij de afdeling Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, sinds 2008 als universitair hoofddocent. Hij geeft daar samen met dr. Oscar Gelderblom leiding aan het door de European Science Foundation gesubsidieerde onderzoeksprogramma The Evolution of Financial Markets in Pre-Industrial Europe: A Comparative Analysis. Eerder was Jonker onder meer werkzaam als medewerker contractonderzoek bij de Universiteit Utrecht en als consultant bij Stratagem Strategic Research BV. Hij heeft een groot aantal boeken en publicaties op zijn naam staan op het gebied van de financiële- en bedrijfsgeschiedenis.