Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. B.L.A.M. Weusten (1967) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatieve Gastrointestinale Endoscopie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting St. Antonius Ziekenhuis.

Foto: Jeroen Oerlemans

Bas Weusten is senior gastro-enteroloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en in het Academisch Medisch Centrum (AMC). Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp gastro-oesofageale refluxziekte en slokdarmmotiliteit. In zijn klinische werkzaamheden legt hij zich onder meer toe op de behandeling van patiënten met vroege vormen van kanker in de slokdarm en maag. Andere speerpunten in het werk van Weusten zijn therapeutische endoscopie en gastro-intestinale motiliteit. 

Het wetenschappelijke werk van Weusten richt zich met name op de ontwikkeling en verbetering van nieuwe endoscopische behandelingsmogelijkheden voor vroege kanker van slokdarm en maag. Het betreft vooral endoscopische technieken voor weefselresectie en weefselablatie. Weusten is tevens voorzitter van de sectie Gastrointestinale Endoscopie van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie. Hij publiceerde in diverse wetenschappelijke tijdschriften waaronder Gastroenterology, Gut, American Journal of Physiology, en Endoscopy.