Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. F.G.J. Cobelens (1959) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Epidemiologie en bestrijding van armoede gerelateerde infectieziekten aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde.

Foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Frank Cobelens is arts-epidemioloog, gespecialiseerd in infectieziekten in het bijzonder in arme landen. Zijn onderzoek richt zich primair op tuberculose, het archetype van de armoedeziekten. Daarbij gaat het om beter begrip van de verspreiding van tuberculose en andere armoede-gerelateerde infecties, maar ook om verbetering van de preventie en de diagnostiek, en de bestrijding van geneesmiddelenresistentie. Cobelens’ onderzoek varieert van grootschalige veldstudies en interventietrials tot kosten-batenanalyses en meer kwalitatief onderzoek naar het functioneren van bestrijdingsprogramma’s. 

Cobelens is plaatsvervangend hoofd van de afdeling van Global Health van het AMC-UvA, en plaatsvervangend wetenschappelijk directeur van de AIGHD Foundation, de uitvoerende poot van het Amsterdam Institute of Global Health and Development. Voor die tijd was hij onder meer senior epidemioloog bij de afdeling Infectieziekten, tropische ziekten en AIDS in het AMC en bij de onderzoeksafdeling van KNCV Tuberculosefonds. Hij verrichtte onderzoek in diverse landen waaronder Tanzania, Vietnam en Oeganda, en publiceerde onder meer in wetenschappelijke tijdschriften als PLoS Medicine, The Lancet en International Journal of Tuberculosis and Lung Disease. Cobelens is lid van verschillende expertcommissies van de Wereld Gezondheids Organisatie en hij is nauw betrokken bij de formulering van het internationaal onderzoeksbeleid op het gebied van tuberculose.