Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. prof. dr. C. P. Lindner (1971) is benoemd tot hoogleraar Mediastudies, in het bijzonder televisie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Foto: Jeroen Oerlemans

Christoph Lindner is een interdisciplinaire wetenschapper op het gebied van media- en cultuurtheorie. Hij richt zich in zijn onderzoek op de relatie tussen globalisering, steden, en de creatieve media-industrie (zoals televisie, film en visuele kunsten). Lindner coördineert een internationaal onderzoeksnetwerk op dit gebied, waarin kunstenaars en andere creatievelingen worden bestudeerd die experimenteren in de culturele marges van steden als Amsterdam, Parijs, New York en Beijing. Hierbij ligt de focus met name op de manier waarop de vervlakkende effecten van globalisering kunnen worden tegengegaan.

De komende jaren zal Lindner zich toespitsen op transmediale cultuur en de manieren waarop de traditionele grenzen tussen televisie, film en nieuwe media komen te verschuiven door de invloed van nieuwe technologieën, beleidsvormen en gebruiksvormen.

Lindner is sinds 2009 hoogleraar Literature in English aan de UvA. Daarnaast geeft hij leiding aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de UvA en is hij oprichter van het Netherlands Institute for Cultural Analysis (NICA). Tevens is hij sinds 2007 als onderzoeker verbonden aan het University of London Institute in Parijs. Lindner werkte eerder onder meer als universitair hoofddocent Literatuur en film aan de Northern Illinois University (VS) en als universitair docent Engels en Amerikanistiek aan de University of Wales (GB). Hij publiceerde verscheidene boeken, waaronder Globalization, Violence, and the Visual Culture of Cities (Routledge, 2010), Urban Space and Cityscapes: Perspectives from Modern and Contemporary Culture (Routledge, 2006) en The James Bond Phenomenon: A Critical Reader (Manchester University Press, 2003).