Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De heer dr. E.F. Eldering (1958) is benoemd tot hoogleraar Moleculaire Immuno-Hematologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Foto: Jeroen Oerlemans

Immuno-hematologisch onderzoek speelt zich af op het grensvlak van de Immunologie en de Oncologie. De groep Hemato-Oncologie van Eric Eldering bestudeert fundamentele aspecten van de immuunrespons , zoals de rol van gereguleerde celdood (apoptose) bij het totstandkomen van de afweerreactie. Hierbij spelen Darwinistische principes zoals selectie van optimale afweercellen tegen een optredende infectie een rol. Daarnaast doet de groep in nauwe samenwerking met de afdeling Hematologie onderzoek naar resistentie tegen chemotherapie bij leukemie, en naar nieuwe wegen en middelen om dit te omzeilen. Dit translationele onderzoek heeft als doel het toepassen van nieuwe inzichten uit basaal onderzoek in de klinische praktijk.

Binnen de leeropdracht is een belangrijke plaats ingeruimd voor onderwijs. Zowel binnen de opleidingen Geneeskunde als Biomedische wetenschappen zijn veranderingen gaande, onder andere door de invoering van de bachelor-masterstructuur, die leiden tot een toegenomen vraag naar onderwijs.

Eldering is opgeleid als moleculair bioloog/biochemicus aan de toenmalige Faculteit Biologie van de UvA. Zijn promotieonderzoek deed hij bij de afdeling Autoimmuunziekten van het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis. Daarna werkte hij bij de afdeling Immunogénétique van het Institut Pasteur (Parijs). Hij is sinds 1997 verbonden aan het AMC, sinds 2008 als universitair hoofddocent bij de afdeling Experimentele Immunologie en als hoofdonderzoeker van de groep Hemato-Oncologie.