Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A.C. van Asten (1968) is per 1 juni 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Analytische Chemie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Criminalistiek.

dhr.. prof. dr. Arian van Asten, medewerker FNWI, hoogleraar Forensische Analytische Chemie
Foto: Jeroen Oerlemans

Als bijzonder hoogleraar gaat Arian van Asten zich richten op chemische profiling, analytische chemie op de plaats delict, chemische analyse voor reconstructiedoeleinden (inclusief het dateren van sporen), chemische karakterisering van microsporen, databases en kennismanagement, en meetonzekerheid in kwalitatieve en kwantitatieve forensische chemische analyse. Hij vervult een brugfunctie tussen de academische kennis aan de UvA en de forensische expertise van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De forensische analytische chemie kent een zeer brede toepassing in diverse forensische expertisegebieden, zoals toxicologie, forensisch medisch onderzoek, chemisch identificatieonderzoek, forensische elementanalyse, document- en printeronderzoek, en onderzoek aan microsporen. Van Asten gaat op zoek naar mogelijkheden om forensisch analytisch onderzoek te initiëren dat leidt tot nieuwe methodes en tools voor forensisch zaakonderzoek binnen deze gebieden. De afgelopen jaren was hij reeds actief betrokken bij de master Forensic Science en het forensisch onderzoek aan de UvA, vooral op het gebied van de forensische explosievenanalyse.

Van Asten studeerde Scheikunde aan de UvA en studeerde in 1991 cum laude af met een specialisatie in de analytische chemie. In 1995 promoveerde hij, eveneens aan de UvA, op het proefschrift An Exploration of Thermal Field Flow Fractionation, dat in 1996 werd bekroond met de Kolthoff prijs van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Na een carrière van ruim tien jaar in de chemische industrie, waar hij als analytisch chemicus en laboratorium- en projectmanager werkte bij Akzo Nobel en Unilever, stapte hij in 2006 over naar het NFI. Na een korte periode als afdelingshoofd Chemie, was hij van 2007 tot en met 2010 hoofd van de afdeling Fysische en Chemische Technologie . Sinds 2011 leidt Van Asten de afdeling Wetenschap, Interdisciplinair onderzoek, Statistiek en Kennismanagement, die zich onder andere inzet om de forensische wetenschap en innovatie nationaal en internationaal verder te ontwikkelen.

Zie ook