Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Mw. dr. C.R. Bezzina (1969) is benoemd tot hoogleraar Moleculaire Cardiogenetica aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

mw. prof. dr. Connie Bezzina hoogleraar AMC
Foto: Jeroen Oerlemans

Connie Bezzina is moleculair geneticus met expertise in de genetica van hartritmestoornissen. Deze hartritmestoornissen kunnen leiden tot plotselinge hartdood. Haar onderzoek richt zich op het opsporen van de oorzaken, met name in families waarin plotse hartdood voorkomt op jonge leeftijd. In haar onderzoek ontrafelde Bezzina reeds meerdere genen die deze levensgevaarlijke hartritmestoornis, kamerfibrillatie, kunnen veroorzaken. Dit is van belang voor de families waarin kamerfibrillatie voorkomt, omdat op deze manier zogeheten aangedane familieleden preventief behandeld kunnen worden. Bezzina’s onderzoek richt zich verder op het opsporen van de erfelijke factoren die de kans op hartritmestoornissen verhogen bij meer complexe hartziekten zoals hartinfarcten en hartfalen. Als de erfelijke factoren gevonden worden, kan dat vele levens redden.

Bezzina is sinds 1997 in verschillende functies verbonden aan de afdeling Experimentele Cardiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC), sinds 2008 als universitair hoofddocent. Eerder was ze werkzaam bij Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Malta. Bezzina is lid van de redactieraad van Circulation Research, Journal of Molecular and Cellular Cardiology en Europace. Ze heeft vele publicaties op haar naam staan, onder meer in vaktijdschriften als Nature, Nature Genetics, Circulation en Circulation Research.