Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A.F. Koenderink (1976) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Atoom- en Molecuulfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting ter Bevordering der Atoom- en Molecuulfysica.

Dhr. prof. dr. (Femius) Koenderink

Femius Koenderink doet onderzoek naar het manipuleren van licht in ultrakleine structuren op nanoschaal. Hij is gefascineerd door de vraag hoe een lichtbundel bestaand uit één enkel foton zodanig gemanipuleerd kan worden dat deze met zekerheid wisselwerking heeft met één enkel atoom of molecuul. Normaal gesproken zijn atomen en moleculen zeer inefficiënte zenders en ontvangers. Koenderink bouwt op nanoschaal metalen antennes waarmee moleculen enkele fotonen gericht in nauwe bundels kunnen sturen en ontvangen. Dit onderzoek is gericht op toekomstige kwantumcomputers en informatietechnologie gebaseerd op licht, maar is ook van belang voor andere belangrijke toepassingen zoals betere LED’s, zonnecellen en microscopie-technieken. De benoeming van Koenderink legt een basis voor verdere samenwerking tussen het Center for Nanophotonics aan het FOM-instituut AMOLF en het Van der Waals-Zeeman Instituut aan het Institute of Physics van de UvA.

Koenderink promoveerde in 2003 cum laude aan de UvA op onderzoek aan fotonische kristallen. Hij zette dit onderzoek voort aan de ETH Zürich. Koenderink is sinds 2005 verbonden aan het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam. Hij begon er als postdoctoraal onderzoeker en bouwde er later de onderzoeksgroep ‘Resonant Nanophotonics’ op. In 2011 werd Koenderink gekozen tot lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ontving hij in 2009 een Vidi-subsidie, drie jaar eerder kreeg hij al een Veni.