Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ir. B.J. de Kloet (1967) is benoemd tot hoogleraar Globalisering aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

dhr. prof. dr. Jeroen de Kloet

Jeroen de Kloet doet onderzoek naar processen van globalisering, met name in de context van China. Als hoogleraar Globalisering richt hij zich de komende jaren op het verder uitbouwen en internationaal op de kaart zetten van The Amsterdam Centre for Globalisation Studies (ACGS). Kern is het samenbrengen en bevorderen van onderzoek aan de faculteit naar globalisering. In zijn eigen onderzoek zal De Kloet meerdere sectoren binnen de creatieve industrie van China verder onder de loep nemen, waaronder reality TV, mode, hedendaagse kunst en fake kunst, en de opkomst hiervan relateren aan het bij uitstek geglobaliseerde discours van de creatieve industrie en de creatieve stad. Daarnaast bereidt De Kloet een project voor over vertraging en globalisering, alsmede over gender, de creatieve klasse en urbane verandering in Shanghai.

De Kloet is mederedacteur van Cosmopatriots: On Distant Belongings and Close Encounters (Rodopi 2007), waarin kosmopolitisme en patriotisme niet gezien worden als elkaars tegenpool, maar juist als complementair. Zijn monografie China with a Cut - Globalisation, Urban Youth and Popular Music verscheen in 2010 (Amsterdam University Press), en verschijnt dit jaar in de Chinese vertaling. Hierin laat hij onder meer zien hoe de globalisering van populaire muziek fricties oproept over authenticiteit, lokaliteit en culturele identiteit. Samen met Yiu Fai Chow heeft De Kloet het boek Sonic Multiplicities – Hong Kong Pop and the Global Circulation of Sound and Image geschreven, dat in oktober uitkomt bij uitgeverij Intellect. In dat boek staat de rol van muziek in een postkoloniale context centraal. De auteurs tonen hoe de ambivalente positie van Hong Kong, en de inbedding in een mondiaal web van muzikale stromen, mogelijk tegenwicht bieden aan de opkomst van China en het daaraan gerelateerde nationalisme.

De Kloet is sinds 2005 universitair docent Media Studies aan de UvA en maakt deel uit van het Amsterdam Centre for Cultural Analysis (ASCA). Daarnaast is hij coordinator van het onderzoekszwaartepunt Cultural Transformations and Globalisation. In 2007 ontving De Kloet een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor onderzoek naar de Olympische Spelen in Peking. Aan de Lausanne Summer School Asian Studies van de Ecole Polytechnique Fédérale in Zwitserland is hij al enkele jaren coordinator. De Kloet heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, vooral op het gebied van China en populaire cultuur.