Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. Dr. R.B. Boast (1956) is benoemd tot hoogleraar Cultural Information Sciences aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

prof. dr. Robin Boast, hoogleraar FGw, Cultural Information Sciences

Al meer dan dertig jaar staan de geschiedenis, praktijk, productie en theorie van informatie bij culturele instellingen centraal in het wetenschappelijke werk van Robin Boast. Boast deed zijn onderzoek op het terrein van culturele informatiewetenschappen in de Verenigde Staten, India, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Europa. Hij richtte zich op verschillende onderwerpen, van de eerste digitale collectieprojecten in musea en op universiteiten in de jaren zeventig tot de meer recente opkomst van het web en social computing. De afgelopen twintig jaar doceerde hij tevens Culturele Informatiewetenschap en Museologie aan de University of Cambridge.

Boasts onderzoek bouwt voort op de programma’s van culturele instellingen met betrekking tot toe-eigening, naamgeving en verspreiding van informatie. Door de geschiedenis van digitaliteit bloot te leggen, legt hij tegelijkertijd de vorming van misvattingen over digitale bronnen en cultuur bloot. In recent onderzoek richtte Boast zich op lokale kennis en opkomende systemen in onvergelijkbare expertgemeenschappen (inheemse versus wetenschappelijke). Hierbij  focuste op hij de bestudering en ontwikkeling van open source-, sociale en distributieve systemen, die het voor kennisexperts meer dan ooit mogelijk maken om betrokken te worden bij het interpretatieproces in culturele instellingen.

In lopende projecten in de Verenigde Staten en Australië (zie onderstaande verwijzingen) tracht Boast strategieën en systemen van information governance te creëren die de controle van inheemse gemeenschappen over hun culturele erfgoed herstellen, en ook de rechten van intellectueel eigendom en gebruik herstellen. In ander onderzoek, met collega's van de afdeling Information Sciences van de University of Trento (Italië), ontwikkelt Boast ‘vloeibare interpretatieve omgevingen’ in galeries en openbare ruimten. Deze omgevingen geven bezoekers – door het gebruik van mobiele apparaten – unieke toegang geven om de tentoongestelde objecten te herinterpreteren en te delen.