Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mw. mr. dr. B.A.M. The (1965) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Mw. prof. dr. (Anne-Mei) The, medewerker FMG,  hoogleraar Langdurige zorg en dementie
Foto: Jeroen Oerlemans

Anne-Mei The verricht sinds begin jaren 90 etnografisch onderzoek naar palliatieve zorg en beslissingen rond het levenseinde. Op basis van haar onderzoek initieerde ze diverse concepten en producten om de kwaliteit van leven van mensen met een dementie te verbeteren. Centraal daarin staat haar filosofie dat kwaliteit ontstaat binnen de relatie tussen cliënt en professional, en dat daarin moet worden geïnvesteerd. Een visie die inmiddels breed wordt gedragen.

 

The is mede-eigenaar van drie bedrijven: de Werkvloer Centraal (opgericht in 2006), een transitietraject voor organisaties binnen de langdurige zorg die medewerkers toerust hun werk gemotiveerd en professioneel te kunnen doen; Martha Flora (2008), een verpleeghuisconcept voor mensen met een dementie met liefdevolle en professionele zorg; de Experience Factory die in 2010 de Alzheimer Experience maakte, een interactieve film die de kijker leert begrijpen wat het is om dement te zijn.

 

The verwierf bekendheid door haar boeken. Haar bekendste boek In de wachtkamer van de dood (Thoeris, 2005) gaat over het dagelijks leven van mensen met een dementie in het verpleeghuis. Daarnaast schreef ze onder meer Verlossers naast God (Thoeris, 2009) waarin de geschiedenis van euthanasie in Nederland wordt beschreven, Tussen Hoop en Vrees (BSL, 2006) over de (onterechte) hoop van longkankerpatiënten op genezing, en Naast de stervende patiënt (BSL, 2007) over de rol van verpleegkundigen bij euthanasie en andere beslissingen rond het levenseinde. The werkte onder meer aan het UMC Groningen en VUmc.

 

Met de benoeming van The is ook de Academy of Longterm Care opgericht. De Academy verricht sociaal-wetenschappelijk onderzoek met behulp van antropologische- en sociologische onderzoeksmethoden en met een sterk empirisch- en theoretisch karakter. De verworven inzichten zullen de basis vormen van nieuwe invalshoeken voor de langdurige zorg op zowel op macro-, meso- en microniveau, en van nieuwe zorgmodellen. De focus ligt op visieontwikkeling en evaluatie. The’s onderzoeksgroep Longterm Care en Dementia zal nauw samenwerken met het Centre for Social Science and Global Health, waardoor wereldwijde vergelijkingen mogelijk worden. Anne-Mei The krijgt een nieuwe onderzoeksgroep onder haar hoede.

 

The zal twee dagen per week aan de UvA zijn verbonden. Ze combineert haar wetenschappelijke activiteiten met haar werkzaamheden in de praktijk van de langdurige zorg en de Hogeschool Windesheim, waar ze lector Palliatieve Zorg is. De Kwadrantgroep in Friesland en Cordaan (Amsterdam) zijn de samenwerkingspartners in de praktijk.