Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. J. Gupta (1964) is benoemd tot hoogleraar Environment and development in the global south aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Mw. prof. dr. (Joyeeta) Gupta

Joyeeta Gupta doet onderzoek naar de geschiedenis van klimaatbeheer, zijn implicaties voor ontwikkelingskwesties en hoe deze invloed hebben op het Zuiden (ontwikkelingslanden). Zij richt zich daarbij op drie onderzoeksonderwerpen. Haar eerste onderzoekslijn gaat over de verbinding tussen het milieu en de ontwikkeling van lokaal naar globaal. Binnen haar tweede onderzoekslijn bekijkt Gupta hoe veranderende geo-politiek en veranderende communicatiepatronen de  relaties tussen landen zullen beïnvloeden op het gebied van milieu- en ontwikkelingskwesties. Ten derde analyseert ze met haar onderzoek debatten en dialogen op integratie, samenhang, mainstreaming, en de zogeheten nexus approach. Dit zijn verschillende benaderingen om om te gaan met de in elkaar grijpende milieu- en ontwikkelingsuitdagingen van de 21ste eeuw. Hierdoor staat de rol van het Zuiden als een eenheid in Noord-Zuidrelaties, maar ook in hun verschillende componenten, centraal.

Gupta werkt sinds 2004 als hoogleraar Climate Change Policy and Law bij het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Daarnaast werd zij voor een dag in de week benoemd als hoogleraar Water and Environmental Law and Policy bij het UNESCO-IHE Institute for Water Education in Delft. Na haar studie aan de Delhi Universiteit, Gujarat Universiteit en Harvard Law School, heeft Gupta in Nederland eerst gewerkt bij de afdeling Klimaatverandering van het Ministerie van VROM. Sinds 1993 werkt zij aan de VU.

Gupta is lead author bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede deelde met Al Gore. Daarnaast is ze  vice-voorzitter van de Commissie van Ontwikkelingssamenwerking, lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, en lid van de Raad van Toezicht van Oxfam Novib. Gupta is lid van wetenschappelijke steering committees van internationale programma’s als het Global Water Systems Project en het Earth System Governance project. Ze is tevens editor-in-chief van International Environmental Agreements: Politics, Law and Economics en zit in de redactieraad van onder meer Carbon and Law Review, International Journal on Sustainable Development en Environmental Science and Policy.

Gupta publiceerde verschillende boeken, zoals The Climate Change Convention and Developing Countries - From Conflict to Consensus?, Environment and Policy Series (Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 1997) en Our Simmering Planet: What to do About Global Warming (Zed Publishers, Londen, 2001).Met Joseph Dellapenna redigeerde zij het boek - The Evolution of the Law and Politics of Water (Springer, Dordrecht, 2009). Haar boek over bossen samen met Nicolien van der Grijp en Onno Kuik -  Climate Change, Forests and REDD: Lessons for Institutional Design (Routledge, 2012) is zojuist verschenen. Op dit moment werkt ze voor Cambridge University Press aan het boek The History of Global Climate Governance.