Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. A.A.M. Schrauwen (1962) is benoemd tot hoogleraar European Integration, in particular citizenship law and history aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

mw. prof. dr. Schrauwen

Annette Schrauwen doet onderzoek naar Europees recht en de geschiedenis van Europese integratie. Ze richt zich daarbij specifiek op de ontwikkeling van het burgerschap en de rechten en plichten die verbonden worden aan het burgerschap. Binnen de Europese Unie, het meest ontwikkelde project van Europese integratie, is een Unieburgerschap ingesteld waarmee een nieuw licht wordt geworpen op traditionele opvattingen omtrent burgerschap en de relatie tussen de staat en zijn burgers.

 

Centraal in het onderzoek van Schrauwen staan vragen naar de betekenis van Unieburgerschap voor de inrichting van sociale voorzieningen als bijstand en studiefinanciering, de inrichting van het politieke stelsel en vragen naar de invloed van Unieburgerschap op loyaliteit en identiteit als elementen van nationaal burgerschap.  Schrauwen zal dit onderzoek de komende jaren verder ontwikkelen. Daarnaast zal zij zich richten op de vraag of het Unieburgerschap, als uiting van een constitutionele band tussen burgers en een internationale organisatie, noopt tot een heroverweging van ons begrip van het burgerschap in een tijd van toenemende migratie en globalisering. 

 

Schrauwen is sinds 1995 in verschillende functies verbonden aan de UvA. Sinds 2004 is ze universitair hoofddocent Europees Recht aan de FdR; daarnaast is ze sinds 2007 voorzitter van de afdeling Internationaal Publiekrecht en Europees recht. Schrauwen heeft meegewerkt aan een aantal boeken en is mederedacteur van het tijdschrift Legal Issues of Economic Integration. Zij heeft gepubliceerd in nationale en internationale tijdschriften als SEW, Tijdschrift voor Europees en Economisch Recht, The Maastricht Journal of European and Comparative Law, Fordham International Law Journal en Common Market Law Review.