Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ing. M.C.G. Aalders (1969) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA) van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde.

dhr. prof. dr. Maurice Aalders, medewerker AMC, hoogleraar Forensische Biofysica
Foto: Jeroen Oerlemans

Maurice Aalders doet onderzoek op het grensvlak van toegepaste natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen. Hij werkte eerder aan verschillende optische technieken voor diagnostiek in de medische oncologie, zoals fluorescentiebeeldvorming en optische coherentietomografie. Na het verkrijgen van een Vidi-subsidie van NWO (in 2006), begon Aalders aan zijn onderzoek binnen het medisch-forensisch veld. Hij richtte zich in zijn onderzoek op de leeftijdsbepaling van blauwe plekken als hulp bij het vaststellen van kindermishandeling. Hierna ontstond een nieuw vakgebied, de forensische biofysica.

De forensische biofysica is een vakgebied waarmee, gebaseerd op de fysische principes zoals de interactie tussen licht en weefsel, forensische informatie verkregen kan worden van biologische sporen. Het bevindt zich op het grensvlak van geneeskunde, natuurkunde, biomedische technologie, scheikunde en biologie. Het combineren van deze verschillende disciplines met een duidelijke fysische blik is uniek in het forensisch veld, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Aalders voert zijn onderzoek uit in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en regionale politiekorpsen als eindgebruikers en diverse groepen binnen de UvA. In de toekomst gaat hij zich bezig houden met de verdere ontwikkeling van het veld.

Aalders is nauw betrokken bij de oprichting en het bestuur van het Amsterdam Centre for Forensic Science and Medicine (ACFSM). Dit is een organisatie waarbij elf verschillende onderzoekinstituten en onderzoekgroepen uit twee UvA-faculteiten en het NFI zijn betrokken. Het centrum is opgericht als basis voor een forensisch wetenschappelijk onderzoekprogramma in Amsterdam.

Aalders werkt sinds 1997 bij het AMC, sinds 2008 als universitair docent en onderzoeker bij de vakgroep Biomedical Engineering and Physics in het AMC. Tot 2008 was hij tevens als fysicus en stafmedewerker werkzaam bij het Lasercentrum van het AMC en het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Aalders publiceerde vele artikelen in wetenschappelijke tijdschriften als Journal of Forensic Sciences, Forensic Science International, Paediatrics en Journal of Biomedical Optics Letters.