Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ing. J.J.B. Keurentjes (1968) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepaste kwantitatieve genetica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Seed Valley.

Dhr. prof. dr. Joost Keurentjes, medewerker FNWI, hoogleraar Toegepaste kwalitatieve genetica

Joost Keurentjes onderzoekt de genetische achtergrond van natuurlijke variatie in complexe planteneigenschappen. Veel van deze eigenschappen spelen een belangrijke rol bij het veredelen van voedselgewassen. Een goed begrip van de oorzaken en consequenties van diversiteit in de genenpool van commerciële gewassen is daarom essentieel. Om het verband tussen de genetische achtergrond enerzijds en het functioneren van planten anderzijds in kaart te brengen ontwerpt en gebruikt Keurentjes een veelheid aan experimentele kruisingspopulaties, zowel in modelsoorten als ook voedselgewassen.

Hoewel voor het identificeren van genetische factoren voor biologische processen de fysiologische analyse van eigenschappen vaak volstaat, wordt er tegenwoordig steeds vaker een beroep gedaan op moleculaire analyses om het onderliggende regulatie netwerk van complexe eigenschappen te beschrijven. Voor zo’n systeem-biologische benadering is een multidisciplinaire aanpak en kennis van een diversiteit aan expertises noodzakelijk. Hieronder vallen onder andere deskundigheid op het gebied van genetica, fysiologie, biochemie, moleculaire biologie en bioinformatica. Al deze disciplines moeten deel uit maken van het curriculum van de moderne veredelaar en de invulling van de leerstoel is daarom gericht op het onderwijzen van deze nieuwe generatie en het ondersteunen van praktijkspecifieke doelstellingen vanuit de groene sector. De leerstoel wordt mede gefinancierd door de Provincie Noord-Holland.

Keurentjes werkt als universitair docent aan Wageningen UR, de universiteit waar hij sinds 2002 aan is verbonden. Eerder was hij onder meer onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO). Van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontving Keurentjes een Veni- en Horizon-subsidie. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften als Nature Genetics, Plant Cell, PNAS en Plant Physiology. Ook is Keurentjes referent voor tijdschriften als Nature Genetics, PNAS en Plant Journal.