Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. C.P.D. Brussaard (1964) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Viral Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

mw. prof. dr. Corina Bussaard, medewerker FNWI, hoogleraar Viral ecology

Corina Brussaard houdt zich bezig met de rol die virussen hebben bij het functioneren en de dynamiek van aquatische ecosystemen. Hiervoor combineert ze veldonderzoek op zee met gedetailleerde laboratoriumstudies. Recent zijn nieuwe methoden ontwikkeld om snel virussen te detecteren, en de celsterfte bij micro-organismen als gevolg van virusinfecties te meten. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten in de invloed van virussen op de productiviteit van marine ecosystemen; het geheel aan planten en dieren dat op een bepaalde plaats in de oceaan leeft.

Haar onderzoeksgroep houdt zich momenteel bezig met het bestuderen van de interactie van nieuw geïsoleerde virussen met de algen die als gastheer voor die virussen dienen. En dan met name hoe deze interactie wordt beïnvloedt door omgevingsfactoren zoals de CO2-concentratie en temperatuur, en de beschikbaarheid van voedingsstoffen en licht. Een deel van dit onderzoek wordt uitgevoerd op het nieuwe Nederlandse onderzoeksstation op Antarctica.

Daarnaast richt Brussaard zich op het meten van de invloed van virusactiviteit op de hoeveelheid organische koolstofverbindingen en samenstelling daarvan in de oceanen. Organische koolstofverbindingen vormen een belangrijke voedingsbron in de open oceaan. Virusinfectie leidt tot sterfte van de eencellige gastheren en virussen stimuleren daarmee de omzetting van organische koolstof aanwezig in de vorm van deeltjes (de gastheren) naar opgeloste organische koolstof.

Als bijzonder hoogleraar zal Brussaard de komende jaren de samenwerking tussen het NIOZ en het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA verder versterken. Ze zal zich inzetten om haar onderzoek naar virussen van microben te verbinden met de onderzoekclusters en prioriteiten van IBED en de UvA met betrekking tot biodiversiteit, element cycli, co-evolutie onder veranderende milieuomstandigheden en systeembiologie. Op die manier krijgt het IBED-onderzoek naar de interacties tussen virussoorten en hun omgeving een nieuwe impuls, en wordt het mariene onderzoek van de UvA verder versterkt. Brussaard zal tevens onderwijs verzorgen, met name op het gebied van virusecologie, microbiële ecologie en biologische oceanografie.

Brussaard werkt sinds 2000 bij het NIOZ, sinds 2003 als senior onderzoeker op het gebied van Marine Viral Ecology. Voor die tijd was zij als postdoc verbonden aan het Institute for Microbiology aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen). Ze promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van celsterfte van algen. Brussaard is vicevoorzitter van de internationale Scientific Committee on Oceanic Research (SCOR) en de International Society for Viruses of Microorganisms (ISVM). Tevens is zij redacteur van het tijdschrift FEMS Microbiology Reviews.