Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R.H.H. Engelbert (1957) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Fysiotherapie, in het bijzonder de zorgketen van complexe ziekenhuispatiënten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Raoul Engelbert

Raoul Engelbert richt zich in zijn onderzoek in eerste instantie op de bestaande onderzoekslijnen van de afdeling Revalidatie rondom complexe patiënten. Dit betreft de nazorg intensive care, risicostratificatie en behandeling rondom patiënten die een operatie ondergaan, kwetsbare (oudere) patiënten en patiënten met cardiovasculaire problematiek. Engelbert draagt bij aan het onderzoek rondom de transitie van zorg (tussen de tweede en eerste lijn) bij patiënten met complexe zorgproblematiek.

 

Met de benoeming van Engelbert wordt de kwaliteit van zorg rondom complexe ziekenhuispatiënten gestimuleerd en wordt vorm gegeven aan de samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), de UvA en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Hij legt een academische verbinding tussen onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs. In de academische werkplaats van het AMC - gelokaliseerd in de HvA - vinden diagnostiek en behandeling plaats door professionals uit het AMC en HvA, doen promovendi onderzoek en zijn studenten betrokken. Engelbert wil de samenwerking met de eerste lijn intensiveren, waardoor de zorgketen rondom complexe ziekenhuispatiënten wordt verbreed en overdracht van patiëntinformatie en kennis van onderzoek, als ook follow-up van behandeling in de eerste lijn, zal plaatsvinden.

 

Engelbert is sinds 2008 werkzaam als lector Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor die tijd was hij onder meer verbonden aan het Streekziekenhuis Gooi-Noord in Naarden en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Universitair Medisch Centrum Utrecht). Engelbert is lid van diverse commissies, en is  is reviewer van verschillende vakbladen zoals Pediatrics, Journal of Pediatrics en Pediatric Physical Therapy. Ook heeft Engelbert 75 publicaties op zijn naam staan in bladen als Pediatrics en Rheumatology.