Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. M.L. Essink-Bot (1960) is benoemd tot hoogleraar Sociale Geneeskunde, in het bijzonder in relatie tot de curatieve zorg, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Mw. prof. dr. M.L. Essink-Bot, hoogleraar Sociale Geneeskunde, in het bijzonder in relatie tot de curatieve zorg
Foto: Jeroen Oerlemans

Marie-Louise Essink-Bot richt zich in haar onderzoek en onderwijs op de verbinding tussen public health en de curatieve zorg. Zij leidt de onderzoekslijn ’Kwaliteit van zorg en diversiteit’, waarin onder andere gekeken wordt naar etnische verschillen in patiëntveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen (in samenwerking met VUmc), de gezondheidsgevolgen van lage health literacy van patiënten, en de ‘culturele competentie’ van zorgverleners en zorgorganisaties. Dit laatste doet ze ook in Europees verband.

Als coördinator van het thema Diversiteit in de geneeskundeopleiding van de UvA traint Essink-Bot toekomstige artsen in goede zorgverlening aan patiënten, ongeacht afkomst of opleidingsniveau. Tenslotte wil zij de rol van de academische Sociale Geneeskunde versterken, zowel ten behoeve van de sociaal-geneeskundige beroepspraktijk als van de curatieve sector.

Essink-Bot werkt sinds 2008 als universitair hoofddocent en Principal Investigator op de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC-UvA. Ze is opleider van academische artsen Maatschappij en Gezondheid. Essink-Bot werkte eerder onder meer bij de Gezondheidsraad en het Erasmus MC. Essink-Bot heeft vele publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften op haar naam staan. Ze vervult diverse bestuursfuncties, onder andere bij de Nederlandse Vereniging Artsen Beleid Management Onderzoek (NVAG).