Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. M. Boele van Hensbroek (1961) is benoemd tot hoogleraar op de bijzondere leerstoel Global Child Health aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Simavi.

Dhr. prof. dr. Michaël Boele van Hensbroek, bijzonder hoogleraar Global Child Health
Foto: Jeroen Oerlemans

Michaël Boele van Hensbroek doet sinds 20 jaar onderzoek op verschillende gebieden binnen de tropische kindergeneeskunde. Aanvankelijk richtte zijn onderzoek zich op de presentatie en behandeling van ernstige malaria bij Afrikaanse kinderen. In een latere fase is daar onderzoek naar de etiologie, pathogenese en preventie van ernstige anemie bijgekomen. Met anemie onderzoek bestudeert hij interacties tussen ijzer (suppletie), HIV en gevoeligheid voor bacteriële en parasitaire infecties. Een ander belangrijk aspect van het werk van Boele van Hensbroek is zijn bijdrage aan research capacity building in Afrika. Hij is initiator van het zeer succesvolle Research Support Centre (RSC) van de Universiteit van Malawi, en het RSC-netwerk in Zuidelijk Afrika.  

Binnen zijn leeropdracht is, naast het continueren van de onderzoekslijnen en onderwijs aan studenten en AIOS, plaats ingeruimd voor het onder de aandacht brengen van problemen rond de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden.

Boele van Hensbroek is kinderarts-infectioloog in het Emma Kinderziekenhuis AMC (EKZ) en coördinator van de Global Child Health Group van het EKZ-AMC. Tevens is hij hoofdonderzoeker bij het AMC en werkt hij bij het Amsterdam Institute of Global Health & Development (AIGHD)Eerder werkte hij als technisch adviseur kindergeneeskunde bij Artsen zonder Grenzen en als kinderarts bij het Queen Elisabeth Central Hospital in Malawi en het Royal Victoria Hospital in The Gambia. Boele van Hensbroek ontving in 2001 van de Britse Wellcome Trust stichting een Wellcome Trust Career Development Fellowship voor onderzoek naar tropische geneeskunde in Malawi (vergelijkbaar met een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Hij heeft vele publicaties in wetenschappelijke tijdschriften op zijn naam staan. Zo publiceerde hij onder meer twee maal in de New England Journal of Medicine, Lancet en AIDS. Hij is lid van verschillende Data and Safety Monitory Board (DSMB) commissies van internationale onderzoeksprojecten en is voorzitter van de begeleidingscommissie coschap ontwikkelingslanden van de UvA.