Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. Judith K. Sluiter (1962) is benoemd tot hoogleraar Medische selectie en begeleiding van werknemers aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

mw. prof. dr. Judith Sluiter, medewerker AMC, hoogleraar Medische selectie en begeleiding van werknemers
Foto: Jeroen Oerlemans

Judith Sluiter is gespecialiseerd in de vaststelling en beïnvloeding van werkvermogen van werkenden. Een bijzondere omstandigheid voor werknemers doet zich voor als er functie-eisen zijn die een bijzondere aanspraak doen op de medische belastbaarheid, en gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en/of veiligheid van de werkende zelf of die van derden. Bij dit soort functie-eisen is uitvoering van aanstellingskeuring en periodiek verplichte medische keuringen tijdens dienstverband preventief gerechtvaardigd.

Hiernaast is de vaststelling van werkvermogen van belang indien de belastbaarheid van werkenden aangetast wordt door de aanwezigheid van gezondheidsklachten of (chronische) ziekte. Het duurzaam inzetbaar houden van (oudere) werknemers kan door adequate sociaal medische begeleiding tijdens de loopbaan worden gefaciliteerd. Het inzetten van verbeterde medische onderzoeksmethoden en interventies om het werkvermogen in kaart te brengen en te beïnvloeden zijn belangrijke onderzoeksdoelen voor Sluiter voor de komende jaren.

Sluiter is sinds 2001 staflid bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC, sinds 2005 is zij Universitair Hoofddocent en sinds 2007 Principal Investigator aan het AMC. Hiernaast is zij manager van het Kenniscentrum Medische Keuringen in Arbeid (KMKA), een kenniscentrum dat samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is opgericht in 2009. Sluiter is nationaal secretaris van de wereldwijde vereniging van wetenschappers in het veld van Arbeid en Gezondheid, de International Commission on Occupational Health (ICOH).

Sluiter heeft enkele honderden internationale en nationale publicaties op haar naam staan. Ze stond aan de wieg van diverse  nieuwe keurings- en begeleidingsprotocollen voor bedrijfsartsen van brandweerlieden, ambulancemedewerkers, bouwplaats- en zorgpersoneel.