Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R. Spaaij (1979) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting W.J.H. Mulier Instituut.

dhr. prof. dr. Ramón Spaaij, FMG, Hoogleraar Sportsociologie
Foto: Jeroen Oerlemans

Ramón Spaaij doet onderzoek naar de effecten van sport op de samenleving. Hij heeft als onderzoeker grote expertise op het gebied van sociale cohesie, conflict en maatschappelijke verandering in relatie tot sport.

Voor zijn onderwijs en onderzoek aan de UvA zal Spaaij zijn aandacht vestigen op de rol van sport als sociaal bindmiddel, en op de keerzijden die daaraan zitten, zoals geweld en sociale uitsluiting. Hij let daarbij zowel op de kansen voor persoonlijke ontwikkeling (in termen van cultureel kapitaal, sociaal kapitaal en identiteit), als op de ontwikkeling rond samenleven in wijken in de grote steden (leefbaarheid, integratie, sociale stijging). Hij hoopt als bijzonder hoogleraar een belangrijke impuls te kunnen geven aan de Nederlandse sportsociologie.

Ramón Spaaij vertelt over zijn onderzoeksgebied.

Spaaij is sinds 2010 senior research fellow bij de afdeling Sociologie en Antropologie van La Trobe University in Australië. Daarnaast is hij visiting professor bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Spaaij ontving onlangs een prestigieuze onderzoekssubsidie van de Australian Research Council voor zijn onderzoek naar sociale en etnische diversiteit in de jeugdsport. Samen met prof. dr. M. Hamm (Indiana State University) geeft hij leiding aan het door het Amerikaanse National Institute of Justice gefinancierde onderzoek ‘Lone Wolf Terrorism in America: Using Knowledge of Radicalization Pathways to Forge Prevention Strategies’.

Spaaij publiceerde in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en heeft tien boeken op zijn naam staan, waaronder Sport and Social Mobility: Crossing Boundaries (2011, Routledge), Understanding Lone Wolf Terrorism (2011, Springer), The Social Impact of Sport: Cross-Cultural Perspectives (2010, Routledge) en Hooligans, fans en fanatisme (2008, Amsterdam University Press). Spaaij zit in de redactie- of adviesraad van wetenschappelijke tijdschriften als Sport in Society, Soccer & Society en Anduli, en in de redactieraad van de boekserie Modern Historical Studies in Politics and Violence(Bloomsbury). Spaaij is verbonden aan het nationale kennis- en innovatienetwerk Sport & Society.