Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mw. dr. S. van de Vathorst (1962) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillige Levenseinde (NVVE).
Suzanne van de Vathorst, AMC, hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven
Foto: Jeroen Oerlemans

Suzanne van de Vathorst hoopt als hoogleraar in het AMC de aandacht te vestigen op de kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven. In haar werk in het ziekenhuis en als lid van de Regionale Toetsingscommissie heeft zij ondervonden dat er nog belangrijke vraagstukken liggen, zoals de spanning tussen de vrijheid van de arts om euthanasie te weigeren en de uitdrukkelijke wens van de patiënt om euthanasie te krijgen.

Van de Vathorst zal zich bezighouden met het vergroten van wetenschappelijke kennis over het waardige levenseinde, dit doet ze door medisch en verpleegkundig handelen in deze levensfase te onderzoeken. Ook zal zij zich inzetten voor beter onderwijs aan artsen en verpleegkundigen. Op deze manier wil de NVVE ervoor zorgen dat kennis rondom keuzemogelijkheden om te sterven op een waardige wijze wordt verhoogd.

Van de Vathorst werkt sinds 1998 bij de vakgroep Ethiek en Filosofie van het Erasmus Medisch Centrum. In het Erasmus MC is zij betrokken bij de commissie levenseinde, een commissie die binnen het ziekenhuis adviseert bij levenseindevraagstukken: van het staken van behandeling tot euthanasie. Vanaf 2009 tot nu was Van de Vathorst lid-ethicus van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Zij was onder meer lid van de commissie van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) die adviseerde over het levenseinde bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen. Van de Vathorst is projectleider van de evaluatie van de Regeling Centrale Deskundigencommissie (de commissie waar late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen gemeld moet worden).