Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E.A. Buettner (1967) is benoemd tot hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

mw. prof. dr. Elizabeth Buettner, medewerker FGw, hoogleraar Modern History
Foto: Jeroen Oerlemans

Elizabeth Buettner richt zich in haar onderzoek op de imperialistische, sociale en culture geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk sinds de late negentiende eeuw. Daarnaast onderzoekt zij de geschiedenissen van laat-kolonialisme en dekolonisatie in andere Europese naties, en de binnenlandse implicaties hiervan. Momenteel legt zij de laatste hand aan haar boek Europe After Empire: Decolonization, Society, and Culture. Hierin bestudeert ze de Britse, Franse, Nederlandse, Belgische en Portugese geschiedenissen van het aanvaarden van het einde van hun imperiums na de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze focust op de binnenlandse invloed van dekolonisatie, postkoloniale migratie, de opkomst van hedendaagse multiculturele samenlevingen en selectieve herinneringen aan het imperium. De komende jaren wil Buettner haar onderzoek naar postkoloniale Zuid-Aziatische migratie en culturen in diaspora uitbreiden, om daarmee Zuid-Aziaten in het Verenigd Koninkrijk in een bredere transnationale context te beschouwen.

Buettner studeerde aan Barnard College van Columbia University en aan de University of Michigan, waar ze tevens promoveerde. Sinds 2000 doceert zij aan de University of York. Van 2012 tot 2013 was zij als Senior Research Fellow verbonden aan de Freiburg Institute for Advanced Studies en had zij een British Academy Mid-Career Fellowship. In 2004 verscheen haar boek Empire Families: Britons and Late Imperial India bij Oxford University Press. Buettner publiceerde artikelen in wetenschappelijke tijdschriften als Journal of Modern History, History & Memory, Scottish Historical Review, Annales de Démographie Historique, Ab Imperio, Food & History, en in verschillende wetenschappelijke bundels.