Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Giovanna Fossati (1971) is benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De deeltijdleerstoel wordt mogelijk gemaakt door EYE, waar Fossati Hoofd Conservator is. Fossati zet haar onderzoek voort naar de invloed van digitale technieken op het preserveren, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed, en de nieuwe rol die filmarchieven en musea hierbij spelen.

mw. prof. dr. Giavanna Fossati, medewerker FGw, hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur
Foto: Jeroen Oerlemans

De combinatie van Hoofd Conservator en hoogleraar is uitzonderlijk binnen de wereld van de internationale filmarchieven. In haar nieuwe functie vormt Giovanna Fossati een verbindingsschakel tussen de filmrestauratiepraktijk van EYE en het wetenschappelijk onderzoek van de UvA. Fossati heeft zich gespecialiseerd in digitale technieken die hebben geleid tot grote veranderingen in de conserverings-, restauratie en vertoningspraktijk van filmerfgoed. Digitale technologie schept nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, zoals het online beschikbaar stellen van filmerfgoed of het op grootschalige wijze doorzoekbaar maken van gedigitaliseerde collecties. Tot Fossati’s onderzoeksterrein behoren verder de rol van beleid en instituties, toegankelijkheid en distributie, en publiek en receptie. 

‘De overgang van een analoge naar een digitale cultuur biedt nieuwe mogelijkheden om ons filmerfgoed te behouden en toegankelijk te maken. Het spoort ons aan om de rol van erfgoed, filmarchieven en musea te herzien en opnieuw vorm te geven’, licht Fossati toe. 

Giovanna Fossati werkt sinds 1997 bij het toenmalige Filmmuseum en werd in 2009 benoemd tot Hoofd Conservator bij EYE, waar ze verantwoordelijk is voor de collectie van 40.000 filmtitels, de grote film-gerelateerde collectie, de inzet van de collectie in (digitale) presentaties, en de wetenschappelijke activiteiten van EYE. Ze is gepromoveerd in Media- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht en geeft sinds 2003 colleges aan de UvA bij de master Preservation & Presentation of the Moving Image. In 2009 publiceerde ze het boek From Grain to Pixel. The Archival Life of Film in Transition (Amsterdam University Press, 2e druk).