Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mw. dr. T.J. Roseboom (1973) is benoemd tot hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).
mw. prof. dr. Tessa Rosenboom, medewerker AMC, hoogelaar Vroege ontwikkeling en gezondheid
Foto: Jeroen Oerlemans

Tessa Roseboom is gespecialiseerd in onderzoek naar de manier waarop factoren tijdens de vroege ontwikkeling de latere gezondheid beïnvloeden. Haar onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de Hongerwinter werden geboren, is inmiddels wereldberoemd. Ze liet hiermee zien dat de voeding van moeders tijdens de zwangerschap de latere gezondheid van de kinderen beïnvloedt. De komende jaren zal Roseboom zich richten op het vertalen van deze kennis naar betere zorg voor en adviezen aan zwangere vrouwen, in zowel ontwikkelde als in ontwikkelingslanden. Haar uiteindelijk doel is bij te dragen aan een goede start voor elk kind en daarmee de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren.

Roseboom is sinds 1996 in verschillende functies verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC), sinds 2010 als universitair hoofddocent. Daarnaast is ze verbonden aan het Moore Institute of Nutrition and Wellness van de Universiteit van Portland, Oregon in de VS. Ze verwierf (inter)nationale onderzoeksubsidies van onder anderen de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, the European Science Foundation, de Europese Commissie, Medical Research Council en het Diabetes Fonds.

Ze richtte een onderzoeksgroep op waarbij onderzoek wordt gedaan naar de manier waarop de omgeving van het zich ontwikkelende kind in de baarmoeder de groei en ontwikkeling beïnvloedt, en welke gevolgen dat heeft voor de gezondheid. Roseboom heeft veel publicaties op haar naam staan in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder in PNAS, British Medical Journal, en Journal of the American Medical Association. In 2009 werd ze genomineerd voor de Academische Jaarprijs. Rosebooms werk trekt veel internationale media-aandacht (onder andere National Geographic, BBC, Time Magazine en Science). Van haar hand verscheen het boek Babies van de Hongerwinter: de onvermoede erfenis van ondervoeding (Uitgeverij Augustus, 2010). Roseboom vertegenwoordigt Europa in de raad van de International Society of Developmental Origins of Health and Disease.