Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. M.J.M.H. Lombarts (1967) is benoemd tot hoogleraar Professional Performance aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

mw. prof. dr. Kiki Lombarts, medewerker FdG hoogleraar Professional Performance
Foto: Jeroen Oerlemans

Kiki Lombarts doet onderzoek naar het functioneren van medisch specialisten in hun diverse professionele rollen, als arts en als opleider. Het goed functioneren van de medisch specialist staat vandaag de dag meer in de belangstelling, maar ook meer onder druk. Expliciete aandacht voor de medische professional moet antwoord geven op de vraag naar het (dis)functioneren van medisch specialisten in hun diverse zorg- en opleidingstaken. Het onderzoek dient de professional performance van medisch specialisten zichtbaar te maken, te verklaren en waar mogelijk te verbeteren.

Lombarts is sinds 1992 in verschillende rollen actief in de intramurale, curatieve gezondheidszorg: als adviseur kwaliteitszorg bij het kwaliteitsinstituut CBO, als toezichthouder bij de Sint Anna Zorggroep (Geldrop), als zelfstandig adviseur kwaliteitsbeleid medisch specialisten en als wetenschappelijk onderzoeker bij het AMC. Zij combineerde jarenlang de rollen van onderzoeker en zelfstandig organisatieadviseur. Sinds 2010 richt Lombarts zich hoofdzakelijk op wetenschappelijk onderzoek.

Haar AMC-onderzoeksgroep ontwikkelt en bestudeert (de effecten van) diverse systemen ter evaluatie en verbetering van de kwaliteit van de medische vervolgopleiding en de kwaliteit van zorg. Het meest bekend is het SETQ-systeem (System for Evaluation of Teaching Qualities), dat inmiddels door duizenden artsen wordt gebruikt voor de evaluatie van de opleiderskwaliteiten van medisch specialisten. Voor haar onderzoek verwierf Lombarts in 2011 een grote subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Lombarts publiceerde tal van artikelen over kwaliteitszorg van medisch specialisten en ziekenhuizen en participeerde en adviseerde in vele commissies op dit gebied.

Thans is Lombarts lid van de commissie Scherpbier II, die zich bezighoudt met toezicht op kwaliteitszorg van medische vervolgopleidingen. Tevens is zij lid van de wetenschappelijke adviesraad van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg en lid van de Raad van Toezicht van Stichting Pink Ribbon.