Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dhr. dr. S. Klous (1973) is benoemd tot hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Sander Klous
Foto: Jeroen Oerlemans

Sander Klous doet onderzoek naar de manier waarop bedrijfsleven en samenleving maximaal kunnen profiteren van inzichten die kunnen worden verschaft met behulp van data-analyse. Hiertoe bouwt hij bruggen tussen technische randvoorwaarden (het verwerken van grote hoeveelheden data tot bruikbare inzichten), maatschappelijke randvoorwaarden (het voldoen aan de eisen en wensen van de samenleving op het gebied van onder andere privacy en gemak) en de vertaling van theorie naar praktijk. Bij dit laatste gaat het om de borging van de technische en maatschappelijke randvoorwaarden bij de inrichting van Big Data-systemen en de vertaling van de verkregen inzichten naar de wensen en behoeften van individuen, organisaties en samenleving.

Klous heeft sinds 2010 de leiding over de Big Data Analytics-dienstverlening bij KPMG Advisory. Hij promoveerde op het gebied van de hoge-energiefysica. Eerder werkte hij bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (NIKHEF) en deed hij verschillende projecten bij de deeltjesversneller op CERN. Klous ontving verschillende subsidies en prijzen met betrekking tot high performance distributed computing en publiceerde tal van artikelen op dit gebied.