Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. W.L.A.M. de Kort (1952) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Donorgeneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

dhr. prof. dr. Wim de Kort, Bijzonder hoogleraar Donorgeneeskunde, AMC
Foto: Dirk Gillissen

Wim de Kort gaat zich specifiek richten op de donorkant van de bloedtransfusieketen. Hij zal onderzoek doen naar de effecten van het doneren van lichaamsmaterialen bij donors, in het bijzonder bloed; de zorg voor een adequate donorpopulatie en het ontwikkelen van een risk-based donorselectie. Daarnaast wil De Kort gedragswetenschappelijk onderzoek doen naar wat bloed geven betekent voor een donor: waarom wordt iemand donor en wat bepaalt dat iemand donor blijft? Zijn focus bij het onderwijs ligt bij de opleiding van donorartsen, een inmiddels erkende profielaantekening binnen de specialisatie Sociale Geneeskunde, Arts Maatschappij & Gezondheid.

De Kort is vanaf 1998 werkzaam bij Sanquin Bloedvoorziening. Eerder werkte hij bij TNO Voeding & Toxicologie, van waaruit hij bijzonder hoogleraar Bedrijfsgeneeskunde & Toxicologie was aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2010 bekleedt De Kort bij Sanquin de functie van directeur Donorzaken en geeft hij leiding aan de afdeling Donorstudies. De Kort is hoofdonderzoeker van de onderzoekslijnen Donorwerving en -behoud, en Donorkarakteristieken en -uitstel. Hij heeft publicaties in verschillende vakbladen op zijn naam staan, onder meer in Transfusion, Vox Sanguinis en BMC Methods in Biomedical Research.