Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Prof. dr. R. Turner (1946) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Ultra-High-Field Neuroimaging aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Robert Turner, bijzonder hoogleraar Ultra-High-Field Neuroimaging
Foto: Jeroen Oerlemans

Robert Turner is een natuurkundige die zich richt op (de werking van) het menselijk brein. In zijn onderzoek naar neuroanatomie legt hij een verband tussen de menselijke cytoarchitectuur – de manier waarop zenuwcellen zijn gerangschikt – en myeloarchitectuur (myelo = beenmerg). Hij wil zo meer inzicht verkrijgen in hersenstructuren. Daarnaast maakt hij van hersensystemen dynamische modellen die concreter en beter te testen zijn. Turner verricht tevens in-vivo-studies naar veranderingen in de myeloarchitectuur tijdens hersenontwikkeling en leerprocessen, en functionele studies naar de basale ganglia (structuren in de hersenen). Bij het AMC zal hij het team van wetenschappers adviseren dat zich bezighoudt met de installatie van de 7T-MRI-scanner.

Turner is wetenschappelijk directeur van de afdeling Neurofysica van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig. Hij is tevens sinds 2009 als honorair hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leipzig.  Turner wordt internationaal erkend als één van de hoofdrolspelers in de ontdekking van MRI en functioneel MRI (fMRI). Hij bouwde in 1984 zijn eigen MRI-scanner en ontwierp en bouwde geleidende spoelen voor MRI. Aan het Institute of Neurology in Londen maakte hij fMRI geschikt voor toepassing in de cognitieve neurowetenschap. Turner publiceerde veelvuldig in internationale wetenschappelijke vakbladen, waaronder in Science, Cerebral Cortex en Anthropological Theory.