Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ir. A. Osseyran (1955) is benoemd tot hoogleraar Business Analytics and Computer Science aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

dhr. prof. dr. Anwar Osseyran, hoogleraar FEB, Business Analytics and Computer Science
Foto: Dirk Gillissen

Anwar Osseyran doet onderzoek naar de impact van High Performance Computing (HPC) en Big Data-technologieën op wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij. In verschillende toepassingsgebieden neemt de hoeveelheid opgeslagen data zeer snel toe. Dat geldt al jaren voor de wetenschap, maar ook steeds meer voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Deze enorme toename betekent grote uitdagingen op het gebied van verwerking, beheer en toegankelijkheid van data, én ook voor het vinden van de juiste balans tussen toepassingsmogelijkheden, privacy en veiligheid, technologiekosten en duurzame business modellen. Met Big Data-toepassingen kunnen grote hoeveelheden soms vluchtige en vaak ongestructureerde data worden geanalyseerd en benut om betere inzichten te verschaffen in bedrijfskundige problemen en bestaande computermodellen te verbeteren. HPC in combinatie met Big Data-toepassingen kunnen leiden tot zogenoemde disruptieve innovaties, fundamentele veranderingen van businessmodellen en marktspelers. Op die manier worden ondernemerschap en maatschappelijke vernieuwing gestimuleerd.

Het toepassingsgebied waarop Osseyran zich richt, is breed en omvat digitale gezondheidszorg, duurzaamheid en smart energy systems. Dit laatste behelst het inzetten van multimodale simulaties, smart agents en Big Data als middel om realtime duurzame energieproductie en -consumptie optimaal met elkaar te kunnen matchen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kennis uit onder andere sociale media, klimaat- en weermodellering, consumentengedrag en energiedatabanken.

Han van Dissel, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is verheugd met de benoeming van Osseyran. ‘Anwar Osseyran kan een belangrijke rol spelen als verbindende schakel tussen economie, bedrijfskunde en computer science, in wetenschap en praktijk. Big Data-toepassingen in business analytics zijn bij uitstek multidisciplinair van aard. Kennis uit de bedrijfskunde, econometrie en informatica moet worden samengebracht om tot nieuwe innovatieve inzichten en oplossingen te komen voor bedrijfskundige en andere maatschappelijke vraagstukken.’

Osseyran is sinds 2001 directeur van SURFsara BV (voorheen stichting SARA), die met innovatieve HPC-producten en -diensten de Nederlandse onderzoeks- en onderwijsgemeenschap ondersteunt. Hij richtte in 2008 Vancis BV op als hightech spin-off van de stichting SARA. Dit bedrijf maakte onder zijn leiding een spectaculaire groei door. Eerder werkte Osseyran in verschillende managementfuncties in R&D van grote multinationals zoals Philips, Digital Equipment en Omron. Osseyran is voorzitter van de Raad van Advies van het Swiss National Supercomputing Centre, oprichter en voorzitter van het bestuur van het Green IT Consortium Amsterdam. Hij is lid van de Amsterdamse Klimaatraad, en bestuurslid van het Alain Turing Institute Almere en van Nederland ICT. Hij is (co)auteur van diverse boeken, waaronder Breedband in een Wereld van Glas (Academic Service, 2005), Duurzame ICT (SDU Uitgevers, 2010), Green ICT & Energy (CRC Press, 2014), The Revolution of Big Data (Einstein Books, 2014) en Industrial Applications of High Performance Computing (CRC Press 2015). Osseyran heeft drie patenten op zijn naam.