Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ing. Z.J.M.H. Geradts (1967) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Criminalistiek.

dhr. prof dr. Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar Forensic Data Science
Foto: Dirk Gillissen

Zeno Geradts houdt zich bezig met digitaal forensisch onderzoek, in het bijzonder met methodes van data-extractie van digitale gegevensdragers tijdens of nadat een delict is gepleegd. Hij wordt hierin de verbindende schakel tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Instituut voor Informatica van de UvA. Van belang is om te bepalen welk type bewijs kan worden verkregen uit de data in relatie tot het delict. Het doel is te komen tot forensisch verantwoorde methodologieën en oplossingen voor de verwerking van grote hoeveelheden data, en voor het bepalen van de bewijskracht (in de vorm van een waarschijnlijkheidsratio), rekening houdend met verschillende hypotheses en scenario’s. Uiteindelijk moet dit leiden tot grotere efficiëntie en kwaliteitswinst in het forensisch dataonderzoek.

Geradts werkt sinds 1992 als forensisch wetenschapper bij het NFI. Momenteel werkt hij op de afdeling Digitale Technologie en Biometrie, waar hij zich bezighoudt met beeldverwerking, camera-identificatie en biometrie. Geradts coördineert de R&D van verschillende projecten op het gebied van digitaal bewijs en leidt het innovatieprogramma Big Data en Cyber Forensics. Hij is voorzitter van de Forensic IT-werkgroep van de European Network of Forensic Sciences Institutes. Van 2010 tot 2013 was Geradts directeur van de Digital Evidence and Multimedia Section van the American Academy of Forensic Sciences. In juli 2014 is hij door deze academie genomineerd als vicepresident.