Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A.P. Kater (1972) is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Translationele Hematologie, aan de Faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

dhr. prof. dr. Arnon Kater, hoogleraar AMC
Foto: Dirk Gillissen

Klinisch hematoloog Arnon Kater richt zich in zijn onderzoek (basaal, translationeel en klinisch) op lymfklierkanker (lymfoom), in het bijzonder op chronische lymfatische leukemie (CLL). Samen met AMC-collega’s prof. dr. Rien van Oers en prof. dr. Eric Eldering probeert Kater meer inzicht te krijgen in de cellulaire en moleculaire processen die ten grondslag liggen aan het ontstaan en het klinisch gedrag van deze ziekten. De vele nieuwe inzichten in dit veld leiden in snel tempo tot nieuwe behandelmodaliteiten. De komende jaren gaat Kater - samen met prof. dr. Marie José Kersten en de afdelingen Pathologie en Experimentele immunologie - het onderzoek en de patiëntenzorg binnen de hematologie, met name op het gebied van lymfoom en CLL, in het AMC verder gestalte geven.

Kater is opgeleid tot internist-hematoloog in het AMC en deed zijn perifere stage in het Slotervaartziekenhuis. In 2006 promoveerde hij op onderzoek naar de celdood regulerende eigenschappen van CLL-cellen. Zijn proefschrift werd onderscheiden met de Fentener van Vlissingen Junior Prijs. Kater is sinds 2007 staflid en sinds 2012 hoofdonderzoeker Klinische Hematologie van de afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC. Van 2008 tot 2009 werkte hij tevens als postdoc aan het Moores Cancer Centre en het Laboratory of Gene Regulation and Signal Transduction van de University of California (San Diego, VS). Kater is een van de oprichters van het Lymphoma and Myeloma Center Amsterdam (LYMMCARE), een gespecialiseerd kenniscentrum waarin de afdelingen Klinische Hematologie, Experimentele Immunologie en Pathologie van het AMC sinds 2012 hun krachten hebben gebundeld.

Voor zijn onderzoek verwierf Kater een groot aantal subsidies. Zo ontving hij in 2011 een grote persoonsgebonden subsidie van KWF Kankerbestrijding om een eigen onderzoeksgroep mee op te zetten. In 2007 kreeg Kater de Swammerdamprijs, een aanmoedigingsprijs voor talentvolle hematologen onder de 45 jaar. 

Kater heeft tal van publicaties in vaktijdschriften op zijn naam staan, waaronder in Blood, Leukemia en Journal of Clinical Oncology. Ook is hij redactielid van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie. Sinds september van dit jaar is hij voorzitter van de Nederlandse CLL-werkgroep van de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON).