Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. C.A.P. Clarkson (1968) is benoemd tot hoogleraar Moderne Letterkunde, in het bijzonder de Engelstalige, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Carrol Clarkson - hoogleraar Engelse taal en cultuur
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Carrol Clarkson richt zich in haar onderzoek op de relatie tussen denkpatronen en de producten van esthetische verbeelding, in het bijzonder in de literatuur en beeldende kunst, waarin deze denkpatronen zich lijken te openbaren. Een kunstwerk verplicht de artiest tot het maken van formele esthetische en/of linguïstische keuzes. Wat belemmert de artiest in het maken van deze keuzes, en hoe wordt het juist mogelijk gemaakt? En welke ethische en politieke krachten kunnen deze keuzes met zich mee brengen, die invloed hebben op de sociale interacties die ontstaan tussen schrijver, lezer, spreker, luisteraar, kijker en artiest? Al deze vragen staan centraal in Clarkson’s boeken: J.M. Coetzee: Countervoices (Palgrave 2009; 2nd edition 2013) en Drawing the Line: Toward an Aesthetics of Transitional Justice (Fordham University Press 2014). Als hoogleraar aan UvA zal ze haar onderzoek continueren naar het werk van de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Daarnaast werkt ze aan een nieuw project genaamd Lifelines & Deadlines: Freedom of Thought and the Forces of Production.

Clarkson is sinds 2005 verbonden aan de University of Cape Town. Sinds 2014 als hoogleraar Engels. Daarnaast was ze hoofd van de afdeling Engelse Taal en Literatuur. Aan de University of Cape Town richtte ze ‘The Coetzee Collective’ op, een studiebeurs gericht op studenten en postdocs die zich bezighouden met het werk van J.M. Coetzee. Clarkson zit in de redactieraad van Safundi (wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van Afrikaanse en Amerikaanse studies) en van Journal of Literary Studies en English Academy Review.