Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R. Balm (1960) is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder vaatchirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

dhr. prof. dr. Rob Balm, hoogleraar AMC, Chirurgie, i.h.b. vaatchirurgie
Fotograaf: Gillissen

Ron Balm richt zich in zijn onderzoek op de behandeling van patiënten met een aneurysma van de aorta. Het doel is de sterfte aan het aneurysma terug te dringen door de indicatie voor operatie kritisch te bezien en de operatietechnieken te optimaliseren. Vanuit AMC start hij in samenwerking met VUmc, LUMC,  OLVG en de regionale ziekenhuizen een onderzoeksprogramma waarbij de komende jaren meer onderzoek wordt gedaan naar het aneurysma dat nog geen klachten geeft, naar het gescheurde acute aneurysma en naar achterliggende oorzaken van het ontwikkelen van en de groei van aneurysmata. Hierbij worden de ervaringen uit een gerandomiseerde studie in de Amsterdamse regio, de AJAX-trial, waarbij de behandeling van een gescheurd aneurysma is onderzocht, meegenomen. Het regionale samenwerkingsverband tussen AMC, VUmc, OLVG en de regionale ziekenhuizen heeft een belangrijke rol gespeeld bij het succes van het onderzoek. Samenwerking met andere vaatchirurgische centra zal ook een belangrijke rol spelen bij toekomstige onderzoeken.

Daarnaast valt complexe academische vaatchirurgie, onderzoek op het gebied van de vaatchirurgie in brede zin, en onderwijs onder Balms aandachtsgebied.

Balm promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij is als chirurg opgeleid in Utrecht en ’s-Hertogenbosch en specialiseerde zich tot vaatchirurg in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Sinds 1996 werkt hij als vaatchirurg in het AMC, waar hij sinds 2013 hoofd is van de onderafdeling vaatchirurgie. Daarnaast is hij hoofd van het vaatchirurgietrainingsprogramma van het AMC. Balm is vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie. Hij is council member en examinator bij de European Board of Vascular Surgery en zit in de opleidingscommissie vaatchirurgie van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie.