Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ir. B.J.F. Keijser (1971) is per 1 maart 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology aan de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Lorentz- van Iterson Fonds TNO (LIFT).

dhr. prof. dr. Bart Keijser, ACTA, Bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology
Fotograaf: Dirk Gillissen

Bart Keijser onderzoekt biologische processen die onderliggend zijn aan behoud van een gezonde mond, keel en neusholte. De rol van lichaamseigen bacteriën (microbiota) staat hierbij centraal. Naast complexe biologische interacties tussen bacteriën en de menselijke cellen gaat Keijser ook de effecten van voeding en de algemene gezondheidstoestand onderzoeken. De kennis die hij ontwikkelt binnen zijn leerstoel, zal worden vertaald in nieuwe strategieën voor het actief behouden van gezondheid van mondholte en luchtwegen. De leerstoel draagt bij aan geïntegreerde en individuele benaderingen bij preventie en behandeling van (infectie)ziekten.

Keijser is moleculair microbioloog bij TNO. Daarnaast is hij projectleider van het onderzoeksprogramma Oral Health bij het Top Institute for Food and Nutrition.