Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dhr. dr. L.W. Hamoen (1966) is benoemd tot hoogleraar Algemene Microbiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
dhr. prof. dr. Leendert Hamoen, hoogleraar Algemene Microbiologie, FNWI
Fotograaf: Gillissen

Bacteriën spelen een cruciale rol in ons leven en zijn essentieel voor de bereiding en opname van ons voedsel, de nutriëntenkringloop, en de biofarmaceutische industrie. Zij vormen echter ook een steeds grotere bedreiging door te toenemende resistentie tegen antibiotica. Ondanks dit, weten wij nog relatief weinig over de exacte werking  van de bacteriële cel. Voor een beter begrip van de intieme relatie tussen mens en bacterie, voor het verder optimaliseren van bacteriën voor industrieel gebruik, en voor het efficiënt bestrijden van infectie ziektes in de toekomst, is het essentieel om een beter inzicht te krijgen in het functioneren van de bacteriële cel. Leendert Hamoen doet onderzoek naar de moleculaire mechanismen van bacteriële celdeling en bacteriële celdifferentiatie. In zijn groep wordt de verkregen fundamentele kennis onder andere gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe antimicrobiële middelen. 

Hamoen is sinds 2012 werkzaam als universitair hoofddocent aan de UvA. Hij is coördinator van de onderzoeksgroep bacteriële celbiologie. Eerder was hij als Principal Research Associate verbonden aan het Institute for Cell and Molecular Biosciences, Centre for Bacterial Cell Biology, van Newcastle University. Hamoen verwierf verschillende onderzoekssubsidies, waaronder een Vici-subsidie van NWO en diverse Marie Curie grants.