Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. J.C.M. van Weert (1962) is per 1 april 2015 benoemd tot hoogleraar Gezondheidscommunicatie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

mw. prof. dr. Julia van Weert, hoogleraar Gezondsheidscommunicatie, FMG
Foto: Dirk Gillissen

Julia van Weert doet onderzoek naar gezondheidscommunicatie, met een specifieke focus op communicatie met kwetsbare groepen, met name ouderen. Veel ziektes, zoals kanker, komen voornamelijk bij ouderen voor. Communicatie met (kwetsbare) ouderen is vaak complexer dan met andere groepen. Dat heeft te maken met factoren zoals slechter zicht of gehoor, maar ook met het feit dat veel ouderen meerdere ziektes of aandoeningen hebben, over minder gezondheidsvaardigheden beschikken of meer moeite hebben met informatieverwerking. Door middel van effectieve communicatie en voorlichting kan de kwaliteit van leven en het verloop van de ziekte(s) positief beïnvloed worden.

Van Weerts onderzoek richt zich zowel op offline communicatie (in de spreekkamer) als op online communicatie (bijv. internet). Het doel voor de komende jaren is te onderzoeken op welke manier offline en online communicatie elkaar kunnen versterken. Hierbij staan het aansluiten op informatie- en communicatiebehoeften (communicatie-op-maat), het bevorderen van optimale informatieverwerking en het bijdragen aan positieve emotionele en cognitieve communicatie-effecten centraal. Er is specifieke aandacht voor de toegevoegde waarde van het gebruik van nieuwe communicatiestrategieën, zoals eHealth, mHealth en Entertainment Education, en de mechanismen die aan hun effectiviteit ten grondslag liggen.

Van Weert is sinds 2007 verbonden aan de UvA, sinds 2011 als universitair hoofddocent gezondheidscommunicatie. Ze is tevens leider van de programmagroep Persuasieve Communicatie. Eerder was Van Weert als onderzoeker verbonden aan het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Ze leidt de onderzoekslijn OncoCommunicAging naar communicatie met oudere kankerpatiënten, ontwikkeld met steun van KWF Kankerbestrijding. Haar werk is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Volksgezondheidsprijs, de Prof. Dr. Schreuder Prijs en de Jozien Bensing Award voor uitmuntend onderzoek naar communicatie in de gezondheidszorg. Resultaten van haar onderzoek zijn onder andere gepubliceerd in Patient Education and Counseling, Journal of Medical Internet Research, Journal of Health Communication en Psycho-Oncology.