Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Mw. dr. S. Godsland is benoemd tot hoogleraar Spaanse en Latijns-Amerikaanse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Shelley Godsland
Foto: Shelley Godsland

Het onderzoek van Shelley Godsland omvat een brede cultural studies approach van de Iberische en Latijns-Amerikaanse verhalende fictie van eind twintigste en begin eenentwintigste eeuw. Haar internationale reputatie dankt ze aan haar werk op het gebied van misdaadliteratuur van vrouwelijke schrijvers en de innovatieve methode die ze ontwikkelde en propageerde voor het analyseren van detectives van vrouwelijke schrijvers, maar ook aan het feit dat zij als eerste, via beurzen, conferenties en publicaties, de Spaanstalige populaire cultuur binnen het gezichtsveld van het academisch onderzoek heeft gebracht. Zo organiseerde Godsland geheel op eigen kracht in de jaren negentig een van de eerste academische congressen rond dit bredere thema en, in 2002, 's werelds eerste wetenschappelijke conferentie gericht op noir fictie in het Spaans. Het werk van Godsland wordt veelvuldig geciteerd door anderen die zich bezighouden met onderzoek op deze terreinen. Haar autoriteit op dit gebied blijkt uit de talloze internationale uitnodigingen die zij heeft ontvangen voor het geven van keynote-lezingen en gastcolleges, haar mediaoptreden in zowel het Engels als het Spaans en de vele malen dat zij wordt gevraagd zich aan te sluiten bij wetenschappelijke netwerken en een bijdrage te leveren aan gespecialiseerde publicaties. Tot op heden zijn van haar hand twee monografieën verschenen, acht verzamelbundels en meer dan veertig hoofdstukken in boeken en peer-reviewed artikelen in vakbladen.

Godsland behaalde een First Class Honours degree, een MA-graad en een PhD-graad aan universiteiten die deel uitmaken van de prestigieuze Britse Russell Group. Ook gaf ze colleges aan andere instellingen binnen de Russell Group, en aan de Manchester Metropolitan University, het toonaangevende Britse onderwijscentrum. In de periode dat ze werkzaam was aan de Manchester Metropolitan University was Godsland oprichter en directeur van het Crime Fictions Research Centre, het allereerste wetenschappelijke instituut ter wereld dat gewijd is aan de bevordering van en onderzoek naar misdaadliteratuur. Daarnaast was ze oprichter en redacteur van een serie door dit onderzoekscentrum gepubliceerde en peer-reviewed publicaties.

Godsland werkte onder meer als gastonderzoeker en gastdocent aan de Monash University en de La Trobe University (beide in Melbourne, Australië), de Universitas Castellae (Valladolid, Spanje), de Universidade Fernando Pessoa (Porto, Portugal), de Universidad de León (Léon, Spanje) en de Pontificia Universidad Católica de Chile (Santiago, Chili).